top of page

SONDEFODRING AF KALVE

Sondering af kalve kan være nødvendigt, hvis kalven har diarré og ikke frivilligt vil indtage den nødvendige væsketerapi. Derudover kan sondefodring også være aktuelt hos kalve, som ikke frivilligt vil indtage råmælken. Kalve som ikke får råmælk indenfor kort tid af fødsel har en betragtelig større risiko for at dø og råmælken kan derfor betragtes som livsnødvendig.   

Sondefodring kan derfor være det, som gør forskellen på liv og død for kalven. Det er dog nødvendigt, at sonden lægges korrekt, for at undgå, at væske kommer i lungerne. 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

af kvægfagdyrlæge Trine Fredslund Matthiesen

5. marts 2023

Sondefodring er ikke svært - det gælder bare om at have den rigtige teknik. 

I et tysk studie fra 2005 findes en god beskrivelse af, hvordan man sondefodrer kalve (Kaske et al., 2005). Beskrivelsen gengives her:   

Det er bedst at sondere en stående kalv

Kalven skal helst være stående. Bagenden af kalven fikseres med fordel i et hjørne. Hvis kalven er liggende, og man ikke kan få den op at stå, skal man være ekstra omhyggelig med at få sonden lagt korrekt.

Kalven skal selv sluge sonden

Sonden føres ned i svælget ovenpå tungen og kalven skal gerne selv sluge sonden. Idet kalven synker, føres sonden forsigtigt ned i spiserøret. Introduktion af sonden i spiserøret skal ikke være ubehageligt for kalven.

Tricks man kan bruge, hvis kalven ikke vil synke sonden

Giv kalven lov til at sutte på en finger, for at producere spyt eller giv kalven lidt mælk fra en sutteflaske, for at få den til at synke, og i den forbindelse kan sonden føres ned i spiserøret

Kalven kan ikke synke, hvis hovedet er bøjet bagover. Kalven skal derfor placeres med et let bøjet hoved (normal hovedholdning).

 

Mærk ALTID sonden på venstre side af halsen

Det sikres, at sonden sidder korrekt, ved at palpere sondens hoved på venstre side af kalvens hals. Giv aldrig råmælk/elektrolytter, medmindre, man først har sikret sig at sonden ligger korrekt, ved at palpere den på venstre side af halsen.

Der findes generelt en hel del gode videoer på YouTube som viser, hvordan man sonderer en kalv. Se fx:

Kildehenvisning

Kaske, M., Werner, A., Schuberth, H. J., Rehage, J., & Kehler, W. (2005). Colostrum management in calves: effects of drenching vs. bottle feeding. Journal of animal physiology and animal nutrition, 89(3‐6), 151-157.

bottom of page